Naša rješenja

Obračun potrošnje

Brunata prati potrošnju i obračunava troškove grijanja. Vršimo raspodjelu ukupne potrošnje grijanja između stanara koji koriste centralno grijanje u zgradi.

To rješenje osigurava pravednu raspodjelu potrošnje, jasne i transparentne naplate troškova grijanja.

Raspodjela se vrši putem razdjelnika topline i brojila energije.

Mjerenje topline ovisi o toplinskom izvoru prostorije, bilo da se radi o stanu, trgovini ili slično. Mjerenje topline odnosi se na razdjelnik postavljen na radijator, dok se mjerenje pomoću brojila energije odnosi na podno grijanje.

Od 1991. godine, odredba 10 nameće obvezu individualnom obračunu grijanja u novim zgradama, dok istovremeno potiče ugradnju razdjelnika u zgrade koje su izgrađene ranije. Kasnije, neke su regije uvele obvezu raspodjele troškova grijanja na temelju stvarne individualne potrošnje. Zakon o tržištu toplinske energije (NN 80/13, 14/14, 102/14, 95/15), također provodi Europsku direktivu 27 2012. Svrha instaliranja razdjelnika topline je omogućiti korisnicima uštedu energije i uštedu troškova.

Naši razdjelnici topline serije Futura karakteristični su po patentiranom mjernom sustavu s dvostrukim senzorom koji omogućuje raspodjelu troškova grijanja na temelju individualne potrošnje svakog radijatora. Stoga korisnici uvijek plaćaju za njihovu stvarnu potrošnju. U praksi postoje dva senzora: jedan za mjerenje topline u sobi, a drugi za mjerenje topline koji se širi iz radijatora. Razdjelnik mjeri svu toplinu koja je nastala u prostoriji iz radijatora ("dodana toplina") i svu toplinu koju radijator prikupi iz prostorije ("oduzeta toplina"), kao što je toplina od sunca, upaljena pećnica ili grijalica. Dodana toplina, umanjena za oduzetu toplinu, pokazuje stvarnu potrošnju stanara i to je toplina koju oni moraju platiti.

Da biste saznali više o našem rasponu brojila energije i grijanja, obratite se našem prodajnom uredu.

Čak i najmanje promjene na zgradi mogu utjecati na račun. Evidentiranje promjena koje se događaju tijekom godine u zgradi može imati vrlo pozitivan učinak i pružiti mnoge prednosti. Što smo bolje upoznati sa zgradom, bit će točniji obračun potrošnje. Pravednija raspodjela troškova među stanarima. Istovremeno, poznavanjem promjena unutar zgrade zbog raznih popravaka, brže ćemo pružiti obračun u određenom trenutku.