Novosti

04.05.2021

Pametni gradovi započinju s pametnim zgradama

i pouzdanim partnerima

Brunata je od tvrtke za ručno prikupljanje i obradu podataka u području mjerenja potrošnje energije i obračuna troškova grijanja s vremenom razvijena i napredovala do digitalne tvrtke koja danas uvelike doprinosi i na polju Interneta Stvari (IoT).

Internet stvari (IoT) nudi neograničene mogućnosti za optimizaciju potrošnje resursa i sinergiju tehnoloških rješenja s ciljem stvaranja cjelovitog pregleda potrošnje. Kvalitetan i pravovremen uvid u podatke o potrošnji i rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša podrška su u provođenju “zelenih” inicijativa. Kontrola i usporedba potrošnje energije postaje jednostavna i praktična, a precizan sustav predviđanja u samom startu pomaže sprječavanju problema. Je li unutarnja klima prostora optimalna? Jesu li vrijednosti CO² u redu? Rade li ispravno dimni alarmi? Jesu li prozori ili vrata otvoreni? Jesu li kante za otpad pune?

Zanimanje za IoT u privatnom sektoru je veliko, posebice u kontekstu upravljanja nekretninama.
Neka od najvažnijih pitanja su:
Na koji način optimizirati procese kako bismo uštedjeli novac? Kako pametna tehnologija budućnosti može pomoći u provođenju društveno odgovornog poslovanja i očuvanju okoliša?
IoT tehnologija olakšava svakodnevni život upraviteljima nekretnina, stanarima i korisnicima. Nekretnine su pretvorene u pametne zgrade koje pružaju podatke za nadzor i upravljanje unutarnjom klimom i potrošnjom zgrade u stvarnom vremenu. Na taj se način, a redovitim održavanjem i popravcima koji su uvijek održiviji od relativno skupe zamjene uređaja, doprinosi očuvanju okoliša.

 

Sustav upravljanja automatizacijom pametnog doma. Koncept internetske mreže inovacijske tehnologije.

IoT nudi i zanimljiva rješenja za javni sektor i javne zgrade, omogućuje jednostavnije upravljanje te povećava kvalitetu života. Mogu li nadgledati parkirna mjesta? Mogu li nadgledati popunjenost kanti za otpad? Mogu li pratiti e-bicikle? Mogućnosti su bezbrojne. Osim toga, svi se uređaji mogu implementirati putem iste mreže što pojednostavljuje ugradnju i umrežavanje a svaki korisnik može dobiti pregled vlastite potrošnje energije, vrijednosti CO² ili slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu.

Jesper Kristoffersen, Voice of IoT, Siječanj 2021

Tvrtka Brunata prisutna je više od 100 godina u području obračuna potrošnje energije i grijanja i smatra se prvom tvrtkom koja osim mjerenja potrošnje energije nekretnine, pruža i cjelovite izvještaje o potrošnji. Jesper Kristoffersen, direktor prodaje i marketinga u Brunati Danska, razvoj Brunate od ručnog prikupljanja podataka do isključivo digitalne tvrtke vidi kao logičan nastavak. Za njega je koncept pametnih zgrada i Interneta stvari (IoT) usidren u DNA tvrtke od samih početaka.

Internet stvari u ovom trenutku ima nevjerojatan utjecaj na razvoj pametnih zgrada, a nastavit će se i u budućnosti. Kako zanimanje za IoT rješenja u upravljanju nekretninama nastavlja rasti, tako će se i tvrtke poput Brunate rasti i razvijati. Stoga mi u Brunati proširujemo svoja znanja, iskustva i nadograđujemo osnovnu ponudu. Nudit ćemo sveobuhvatnija rješenja kojima za cilj neće biti samo stvaranje pametnih zgrada i nego i pametnih gradova, te postizanje održivosti – a održivost donosi dobrobit svima nama.

 

Izvor: Voice of IoT, Siječanj 2021
Jesper Kristoffersen
Potpredsjednik, Prodaja i Marketing. Brunata a / s. Danska