EED - Direktiva o energetskoj učinkovitosti

Jeste li upoznati

s novom EU direktivom?

Mjerenja potrošnje u budućnosti

se moraju raditi daljinski

EU se zalaže za zeleniju budućnost, a to zahtijeva značajne promjene u načinu mjerenja potrošnje. Između ostalog, svi novoinstalirani mjerači moraju se moći očitavati na daljinu, također do 2027. sve postojeće mjerače potrebno je zamijeniti daljinsko čitljivim mjeračima. Ovo je sljedeća faza EU direktive o energetskoj učinkovitosti (EED 2018) s ciljem povećanja naše uštede energije i uštede resursa. To bi se također trebalo učiniti tako da se potrošačima omogući pristup podacima o potrošnji putem aplikacija ili web portala, ali Brunata osigurava da korisnici mogu primati mjesečne podatke o podacima o potrošnji bez pristupa internetu.

Ovo izvješće pokazuje ne samo usporedbu s troškovima iz prethodne sezone: ono također naglašava usporedbu s potrošnjom sličnih korisnika u istom zemljopisnom području kako bi korisnici razumjeli je li potrebno promjeniti određene navike. Kada stanovnici mogu nadzirati potrošnju, oni također mogu lakše promijeniti svoje ponašanje i smanjiti potrošnju energije.

EED ukratko

  • Kalorimetri, vodomjeri i razdjelnici topline instalirani nakon 25. listopada 2020. moraju se daljinski očitavati.
  • Od 25. listopada 2020. svaki pojedini mjerač mora se očitavati najmanje dva puta godišnje, a korisnici moraju primati podatke o potrošnji na istoj frekvenciji.
  • Od 1. siječnja 2022. mjerila koja su već opremljena funkcijom daljinskog očitanja moraju se očitavati mjesečno i korisnici moraju istovremeno primati podatke o potrošnji.
  • Do 1. siječnja 2027. godine moraju se svi mjerači daljinski očitavati. Stoga brojila koja nisu opremljena daljinskim očitanjem trebaju biti zamijenjena najkasnije do 31. prosinca 2026. godine.